Bygging av anneks 2017-2019
Alle bilder er (C) Roger Samdal.

Etter 10 år med hytte meldte behovet seg for et anneks/gjestehytte. Fint å ha et sted hvor man kan trekke seg litt tilbake når man er mange på hytta samtidig, eller hvor tenåringer kan ha venner på besøk. Hovedhytta har bare ett bad og litt dårlig med bodplass, så det sto også høyt på prioriteringslisten for annekset. Annekset ble til slutt på romslige 40kvm og huser nå alt som sto på ønskelisten og litt til.

Selvgjort er velgjort
Jeg har selv tegnet, prosjektert og gjort alle innvendige arbeider: isolering, dampsperre, rominndeling, panel, gulv, bad, flislegging samt interiør plan og bygging plassbygde møbler. Utvendige arbeider: terasse, skiferlegging, gjerde og port.
Kommunen ga meg ansvarsrett som selvbygger for alle innvendige arbeider. Lokal entrepenør var ansvarlig søker og kontrollerende.


Bilde av hytta før bygging av anneks til høyre, hytta med ferdig anneks under.

INNHOLD
Sluttresultat, det ferdige annekset.
Byggingen steg for steg
Innvendige arbeider
Uteområdet

Den eksisterende hytta på 90kvm til venstre ble bygget i 2007. Det nye annekset på 40kvm til høyre. Byggestart høsten 2017. Ferdig inne og ute våren 2019. Et harmonisk hyttetun med panoramautsikt mot Jotunheimen. Det ser ut som det bestandig har ligget der sa en hyttenabo. Den kommentaren tyder på at jeg har lykkes med å tilpasse hyttetunet området og lokal byggeskikk.Bonusplassen! Terassen er en av få ting som ikke var planlagt, men etter at grunneierne hugget mye skog under byggingen var det opplagt at her måtte det lages et uteområde. Herfra ser man over til Beitostølen og rett inn i Jotunheimen, blåne på blåne.
Utsikten kan nytes fra klassiske Adirondack stoler.Hjemmesnekret port, stolper av massive tømmerstokker og gjerde av honbord.Anneks InteriørInteriøret i annekset er holdt i samme lune stil som
hovedhytta.
Treverk er i fokus, materialer og farger spiller på lag med naturen utenfor. Allrommet er inspirert av en luksus hotellsuite med kontinentalseng, sofagruppe, hvilestol, skrivebord med kaffemaskin og minibar, samt vegghengt TV. 

Møbler fra Bohus. Palma Sofa, Formfin stol og vintage bord.Gardiner og puter fra Graham Sanderson Interiors i ullstoff fra Abraham Moon (Mac Burnt Orange, Glamis Mandarin, Hawes Taupe og Hawes Gull Grey)

Skilampe fra Gamal Årgang på Beitostølen, skjerm fra Amazon.com.
Bildet av Bitihorn har jeg tatt selv, printet på lerret. Foto kan kjøpes fra Getty Images
Vegger og tak har skygge skrå panel 12x145 fra Bergene Holm. Vegget er beiset med ett strøk Jotun Pure Nature Interiørbeis i fargen Mokka. Taket har to strøk Jotun panellakk i en dempet antikkhvit tone med litt oker (HT90 OK001). Dobbel taklist for å få litt høyde og substans på listene. Takhøyden inne i annekset er rause 2.50m.
Vinduslister er malt med fargekode Bomull NCS S0502-YHjemmelaget veggskap bygget med Ikea Laxarby kjøkken deler. Swedoor Tradisjon 04N skyvedør. Ubehandlet massiv furu, beiset med ett strøk Jotun Pure Nature Interiørbeis i fargen Mokka. Dør og karm har også fått ett strøk Trestjerner Gulvmatt lakk for beskyttelse mot fingermerker. Beslag fra Tveit Smie.Djevelen ligger i detaljene. Brytere, stikkontakter, listverk og beslag. Alt bør planlegges og blir med på å forme en helhet.
Kontinentalseng med hjemmelaget sengegavl. Integrert leselys.

Plassbygget pult og garderobeskap laget av Ikea Laxarby kjøkkenmoduler. Signature 1500 stol fra Bohus. Liftgardin med stoff fra Abraham Moon (Hawes, Gull Grey). 

Et perfekt hyttekontor i annekset hvor man kan jobbe i fred og nyte utsikten.

Fliser fra Flisekompaniet (Sintesi Beola).
Swedoor Tradisjon 04N dører. Ubehandlet massiv furu heltre, beiset med ett strøk Jotun Pure Nature Interiørbeis i fargen Mokka. Badet er ikke stort, men her er det man trenger. Vask, toalett og dusj. Materialer og farger spiller på lag med resten av annekset og naturen utenfor.Sintesi Beola fliser 60x30. Modifisert Ikea Hemnes servantskap.
Hjemmelaget speil i flammebehandlet furu. Lampe Gras N° 304

Bod og hobbyrommet er noe jeg setter stor pris på. Her kan man mekke og reparere ting uten å bruke spisebordet i hytta.
Masse lagringsplass i hyller bak døra. En plassbygget kombinert seng/hylle brukes til turutstyr.
En kjøkkenbenk fra Ikea er en flott arbeidsbenk med masse lagringsplass over og under. Ikea Laxarby (utgått, erstattes av Lerhyttan).

Plassbyggde hyller med god plass til oppevaring bak dør. Teknisk rom til badet skjuler seg bak skapdøren på veggen.Utvendig ved og skibod.
Norges smarteste anneks?
Annekset har innebygget smarthus teknologi. Automatisk varmestyring, lysstyring, bevegelsessensorer samt sjekk om vinduer og dører er åpne. Man kan enkelt slå av av på alle lys fra bryter ved seng og inngangsdør, eller fra app på telefonen. 

Alle brytere og stikkontaker er svarte Elko pluss. Eaton xComfort Smarthus styring av lys, varme og alarmfunksjoner.

Byggeprosessen steg for steg

Leverandører til dette prosjektet er:

Monter Storefoss Sag, Byggmester Haldor Ødegård, Rørleggermester Svein Olsen & Sønner , El-Fag Beitostølen, Bergene Holm, Swedoor Jeld-Wen og Eaton.

Jeg bygget videre på Autodesk Revit tegningene fra 2007 da hovedhytta ble bygget.Annekset er inspirert av Haugplassen, en gammel husmannsplass utenfor Kongsberg fra 1762. Foto: Laila Kristoffersen


Youtube timelapse av utvendig råbygg.
Klikk på video under.Byggingen i tekst og bilder

Jeg vurderte mange mulige plasseringer på tomta, ulike størrelser og planløsninger. Endte til slutt opp med å velge området sør for hytta. Det ga mulighet for god størrelse på annekset, men krevde ganske store grunnarbeider. Forlenge vei, lage ny innkjøring og parkering samt flytte slamavskillertank som lå akkurat der det var perfekt å plassere annekset.

Her er området som skal brukes til anneks og ny parkeringsplass.
 


Før og etter

Byggestart august 2017

Byggesøknad for anneks godkjent av Vestre Slidre Kommune.
Grunnarbeidene har startet. Slamavskillertank tømmes og fjernes. Ny infiltrasjonsgrøft graves og ny tank monteres.
23.august 2017

Grunnarbeidene er snart ferdig og det er straks klart for å legge ut fundamenter og støpe såle.
5.september 2017
Radonduk, markisolasjon og grunnmurselementer er på plass.


6-8. september 2017
Støp av såle.


8.september 2017
Den gamle parkeringsplassen på utsiden av gjerdet erstattes av ny på innsiden. Stein fra gammel støttemur gjenbrukes i ny mur opp mot vei.
Ny port og gjerde monteres sommeren 2018
11. september 2017
Reisverket begynner å ta form.

12. september 2017
Asfaltplater og utlekting.
16. september 2017
Endelig på hytta for å se på hva håndverkerne har gjort de siste ukene. Jeg kan ikke klage, flinke folk hele gjengen.

21. september 2017
Det går raskt fremover. Nå er taket ferdig med vindski, takrenner, undertaksbelegg, knasteplast og sekker med Nittedals Torv.23. september 2017
Kledningen på vei opp.


29. september 2017
Straks ferdig utvendig.


29. september 2017
Råbygget ferdig utvendig og beising står for tur.
Torvtak i sekker fra Nittedal Torvindustri er også lagt ut. Greit å få dette på plass før vinteren setter inn om noen uker.
Dette er samme type torvtak som på hovedhytta.07. oktober 2017
Ett strøk beis er ferdig. Nå kan vinteren komme.
Innvendig arbeid

Oktober 2017

Nå skal betongen få tørke ut noen uker før byggingen fortsetter innvendig.
Romjulen 2017Julestemning på utsiden, isolering av vegger og tak på innsiden.20. Januar 2018
Ferdig isolert. Dampsperre i tak. Lektet ned, montert downlightskasser. Loftsluke montert og rominndeling ferdig.

Mars 2018Monter Storefoss Sag ved Heggenes i Valdres har levert alt av innvendig materiale til annekset. Det har blitt noen turer hit.

Jeg hadde ikke plass til å mellomlagre så mye, så logistikken var viktig. Monter Storefoss Sag sørget for leveranse av materialer til rett tid.
Her er det gulvspon og panel er fra Bergene Holm til vegger og tak som leveres.

Godt verktøy er viktig!

Elektrikeren har montert bokser og trukket rør.Bruker Elko Big Box så jeg får god plass til xComfort smarthus komponenter i boksene.Taket er lakket to strøk med Jotun Panellakk i koden HT90 OK001.Så smått begynt å legge panel på vegger.Et laservater er til god hjelp


15. Mars 2018

Det meste av panel er på plass.
Jotun Interiørbeis, Pure Nature i fargen Mokka.
Mokka ligner veldig på min egenkomponerte drivved/valnøtt miks jeg laget for 10 år siden til hovedhytta.

16. Mars 2018
Da er to ukers arbeidsferie over. Fått gjort unna en god del. Dagens økt var utforing og listing av vinduer i oppholdsrom. Gulv legges i påskeuka.
Litt ekstra karmdybde på stort vindu.Utforing og listing rundt vinduer.

Gulvspon, parkett og laminat ligger til aklimatisering. Legger gulv i påsken.27. Mars 2018 (Påsken)
Begynt på gulvene. Legger flytende undergulv med XPS, fuktsperre og gulvspon. Skal ha parkett på toppen.


1. April 2018 
Parketten monteres. Kährs Eik terra. 1-stav. børstet og røyket. Ultramatt lakk.2. April 2018 
Gulvet i boden legges. Bruker slitesterk Pergo som tåler tøff bruk. Farge sjokoladeeik, plank. Bruker Pergo SafeSeal for ekstra fuktbeskyttelse.

8. April 2018 
Hobbyrommet / boden begynner å bli ferdig. Litt listverk og elektrikerjobb igjen. IKEA hadde tilbud på utgående Laxarby kjøkkenfronter til 49kr/stk. Da ble arbeidsbenken litt finere enn planlagt.Plasbyggde hyller bak døren.Bruker en Ikea Pax Hemnes skapdør inn til et lite teknisk rom med vannkoblinger til badet.Hobbyrommet / boden er ferdig! Skikkelig luksus med så god bodplass.

21. April 2018 

Montering av skyvedørskarm med skyvedør.Swedoor Tradisjon 04N i massiv ubehandlet furu.Dørene beises med Jotun Pure Nature interiørbeis i fargen Mokka. Ett strøk.

 

Beslag til skyvedør fra Tveit Smie.Ferdig resultat med skyvedør mot gang.
Dør og karm har også fått ett strøk Trestjerner Gulvmatt lakk for beskyttelse mot fingermerker, dette gir ingen synlig fargeforskjell mot veggene som ikke har fått lakkbehandling.
28. April 2018 

Varmekabler er lagt og gulvet i gangen støpt.Ferdig flislagt gang.

 

Mai 2018 Møblering av oppholdsrom i full gang. Her lager jeg hjemmelaget sengegavl med leselys.
Materialer: Svartmalte utforingslister. Bakplate er laget av dekksider til kjøkken, kjøpt for 25k/stk i billigkroken hos IKEA.
Alternativt kan man bruke 1cm tykk finerplate eller MDF.

Sukumplast, vatt og stoff er festet til 1cm tykk MDF. Stiftet fast på baksiden. Stoff fra dekoria.no (Edinburgh 115-75).
Den vatterte platen med stoff skrus fast fra baksiden på rammen.
Svart Kony spot med integrert USB lader fra Unilamp.no 
Allrommet ferdig!Våren 2019  - Bygge bad i anneks

Etter en liten byggepause var det tid for å gjøre ferdig badet, det siste rommet i anneks prosjektet.Rørlegger har lagt opp rør-i-rør til vask, toalett og dusj. Elektrikeren har lagt varmekabel.Flytstøp av gulv over varmekablene.Følger Litex sitt system for vanntetting av badet.

Nedsenket dusjområde med fall. Litex på alle vegger med Litex selvklebende skjøtetape.Heydi slukmansjett og K10 smøremembran i fiberduk.Badet ferdig!Uteområdet

Før og etterMateriale til gjerde.Terasse dimensjonert for "Rumba med Gunn"
God plass til biler på innsiden av porten.Liten fjellhage og støttemur i Oppdalskifer.Avslutter med oppdalskifer inn mot hytta.

Sommer 2019. Prosjektet er ferdig!