Smarthus i endring

Av : Roger Samdal
Oppdatert : Januar 2022


Denne siden hadde tidligere informasjon om Eaton xComfort og Smart Home Controller. Desverre har den teknologiske utviklingen løpt fra Eaton og xComfort. Jeg fraråder nyinstallasjoner med Eaton xComfort, fordi teknologien er gammel og proprietær. Uten noen integrasjon med andre produkter og produsenter. Norske Sensio har også stoppet videreutvikling av sin xComfort satsning.

Har man allerede xComfort og ønsker å gradvis konvertere til noe annet kan jeg anbefale Home Assistant og xComfort MQTT gateway prosjektet som ligger på Github.

For dere som skal kjøpe nytt. Velg heller noe som er basert på åpne standarder. Den nye Matter standarden som Zigbee Alliance står bak har bred oppslutning hos de fleste. Norske Elko som er eid av Schneider Electric er en av de store støttespillerne her.

Matter støttes av en rekke store aktører innenfor IT, elektronikk og elektro. Her finner du bla. Apple, Google, Amazon, Facebook, Samsung, LG, Ikea, Philips (Signify), Elko, Schneider Electric, Assa Abloy, Danfoss, GE, Osram, Siemens, Mitshibishi, Panasonic, Miele, Delta Dore, Bush-Jaeger, Crestron, Control4, EnOcean, Logitech, Belkin m.f.Min gamle hjemmeside er nå erstattet av SAMDAL Tur og Hytteblogg.