Smarthus på hytta

Av : Roger Samdal
Dato : April 2020


Ved hjelp av smarthusteknologi har jeg fått full kontroll og automatisk styring av det aller meste på hytta, uansett hvor jeg måtte befinne meg.

Målsetningen var klar: Automatisk styring av lys og varme, enkel betjening av dette lokalt og ikke minst fjernstyring fra nettbrett og smarttelefon. Økt sikkerhet med sensorer og automatisk varsling ved hendelser var også viktige aspekter ved denne løsningen, samt overvåkningskamera for enkel tilgang til live video fra hytta.

Kombinasjonen av smarte sensorer og automatikk gir en enklere hverdag, bedre komfort, ENØK gevinst samt forbedret sikkerhet.


 

Styring av varme, lys, ventilasjon og sikkerhetFull statusrapport fra hytta med Eaton xComfort

Du har forlatt hytta, men er ikke helt sikkert på at du lukket soveromsvinduet...
Skrudde du av vannpumpa?  Hva med kaffetrakteren? Låste du døra? Har uvedkommende vært inne i hytta?

Sensorer holder vakt

Du har til en hver tid full oversikt og varsling til smarttelefon, epost eller SMS om noe skulle skje.

Sensorer sjekker kontinuerlig vinduer, dører, bevegelse, vannlekkasje, frostfarlige temperaturer, røykutvikling etc. Du kan også visuelt sjekke hytta ved hjelp av webkamera.

I tillegg til automatisk styring av lys og varme, kan du også fjernstyre annet elektrisk utstyr som f.eks. vannpumper og stikkontakten på kjøkkenet slik at du kan kutte strømmen til kaffetrakteren. Det er bare fantasien som setter grenser for hva som er mulig.
God planlegging er viktig

Et smarthus bør være godt planlagt og kunne brukes av ikke tekniske brukere og besøkende som ikke kjenner til systemet. Sensorer, avanserte fjernkontroller og styring via smarttelefoner kan ikke erstatte tradisjonell betjening med brytere. Jeg bruker følgende kombinasjon:

- Tradisjonell betjening med brytere.
- Sensorer med regler som automatisk styrer lys, varme, ventilasjon og sikkerhet.
- Betjening fra smarttelefon og nettbrett.

Teknologien skal i størst mulig grad være usynlig.
Brukeren skal ikke tilpasse seg smarthytta, det skal jobbe diskrè i bakgrunnen for å gjøre ting enklere og tryggere.
ENØK gevinst

En slik installasjon koster en del penger, men det gir utslag på strømregningen. Men det tar lang tid før investeringen er spart inn. Grafen under viser mitt strømforbruk før og etter installasjon av Eaton Smart Home Controller. Systemet ble installert i slutten av januar 2014 og tallene fra februar og utover viser tydelig effekten av smartere styring av boligen.


Eaton Smart Home Controller - Hytta's hjerne

Jeg bruker Eaton xComfort hjemme og har vært godt fornøyd med driftstabilitet og kvalitet. Det var derfor naturlig å bruke det samme på hytta. Det finnes mye xComfort kompetanse rundt om hos lokale norske elektrikere. Trenger man hjelp med konfigurering og installasjon får man lett tilgang til dette. Eaton xComfort er også trådløst slik at man enkelt kan installere xComfort i en eksisterende bolig eller hytte uten større inngrep.Eaton Smart Home Controller
er den sentrale styringsenheten. Den kommuniserer trådløst med alle xComfort komponentene og gir automatisk styring av lys, varme, ventilasjon, kamera, alarm funksjoner med mere. Smart Home Controller har enkel betjening med smarttelefon og nettbrett. Det er ingen løpende kostnader for fjernstyring med Smart Home Controller. 

Mine erfaringer med xComfort og Smart Home Controller

Eaton xComfort og Smart Home Controller er stabilt og er enkelt å betjene. Den største styrken er svært god kvalitet og den tette integrasjonen mellom komponetene og Smart Home Controller. Når alt er fra samme produsent spiller ting svært godt sammen. Men her ligger også svakheten.

Den største ulempen er at protokollen er proprietær og at det ikke finnes noe åpent grensesnitt noe som gjør integrasjon av 3.part løsninger vanskelig. Ingen støtte for dørlåser eller varmepumper. Ingen integrasjon mot økosystemene til Apple eller Google.
I 2020 stilles helt andre krav til et Smarthus system. Jeg er redd tiden er i ferd med å løpe fra xComfort og Smart Home Controller om Eaton ikke åpner opp.

Oppsummert
+  God kvalitet og stabilitet på xComfort komponenter.
+  Godt utvalg sensorer, brytere, dimmere og andre komponenter.
+  Velfungerende lys og varmestyring. Støtte for LED belysning og de fleste typer varmekilder.
+  Dekor som er tilpasset interiør. Lysbrytere og integrerte dør/vinduskontakter finnes i flere farger.
+  Stemmestyring med Amazon Alexa (kun engelsk).
+  Ingen løpende kostnader (abonnement) for fjernstyring.
+  Kunnskap hos elektrikere rundt i landet.

-  Gammeldags og tidkrevende oppsett og konfigurasjon.
-  Proprietær protokoll. xComfort er ikke spesielt utbredt i andre land.
-  Ingen Google Home eller Apple HomeKit støtte..
-
  Ingen støtte for 3.part dørlåser, f.eks Yale doorman.
-  Ingen støtte for varmepumper.

-  Dyrt

KameraovervåkningHytta har flere kamera inne og ute som automatisk sender bilder til fastsatte tider og hvis noe skulle hende (bevegelser, innbrudd etc.).  Jeg kan også koble meg opp å se på opptak eller live video fra hytta.